Съвети на др. Олеся Велинова за здравословен и красив тен през лятото.

Красивият тен е един от най-приятните подаръци на лятото, затова подготовката на кожата за излагане на аслънце е задължителна.
Равномерния, златисто-бронзов загар, прави очите по-изразителни, подчертава достойнствата на фигурата и скрива недостатъците и ето защо не е страно, че сме готови да се подлагаме на продължително припичане на слънце, само и само по-бързо да придобием разкошната смуглост.

Само че кожата трябва да се подготви за това изпитание, единствено след адекватна грижа тя ще запази своето здраве и ще придобие възхитителен блясък.

СТЪПКА 1. Преди да се изложите на слънце посъветвайте се с дерматолог и проверете бенките си!

Преди да се изтегнете на шезлонга е важно да вземете мерки срещу опасното явление недоброкачествени, кожни образувания. Чували сте за всичко това, но не всички спазват инструкциите, ако имат повече от 20 бенки да не се пекат повече от 15 минути на ден!

При всеки случай да се ползва слънцезащитен крем, а най-добре да се посети специалист, който да прецени безопасността на бенките и да даде насоки за летния период!

СТЪПКА 2 ПОДГОТВЯМЕ КОЖАТА ЗА ИДЕАЛНИЯ ТЕН.

Информация!

Тъмният оттенък се дължи на меланина – пигмент, който организма изработва за да предпази ДНК клетките от увредата на ултравиолетовите лъчи. Казано по-просто, загара се явява защитна реакция, което не го прави по-малко красив.

ОВЛАЖНЯВАМЕ КОЖАТА

Слънчевите лъчи причиняват на кожата сухота, провокират появата на бръчки и предизвикват изгаряния. За да се предпазите от тези неприятности е необходимо правилно овлажняване. С овлажняването в домашни условия едва ли ще се справите с предизвикателството. Никой крем или маска не може да се сравни с професионалните, козметологични процедури.

Правило на добрия тен: подлагайте се на процедури по овлажняване и подхранване на кожата поне два пъти в годината! Стойността на тези процедури е достъпна за всеки а ефекта за удължаване на младостта на вашето лице и другите части на тялото е необикновен!

Обикновено овлажняването се провежда на два етапа.

1. Първият е насочен към възстановяване на клетъчните структури и нормалния воден баланс, доколкото здравословна реакция слънцето предизвиква само у здравата кожа. Да я направите такава ще ви помогне курса с биоревитализация при който се използва препарат на основата на хилуронова киселина. За 3-4 процедури кожата ще възвърне здравината и еластичността си, биоревитализацията ще я направи влажна и в същото време ще Ви избави от дребните бръчици.

Обърнете внимание на процедурата по биовъзстановяване – съвременна методика за овлажняване на кожата без убождане: Разликата е че биорепарацията се провежда без спронцовка с помоща на канюла , което изключва появата на синини и хематоми а най-главното не се получават и т.нар.възпаления заради които пациентът не може да се покаже навън веднага след процедурата.

Сеансите на процедурата трябва да се провеждат в интервал от една две седмици, затова подготовката за излагане на слънче трябва да се предприеме месец и половина- два преди началото на плажния сезон. След връщане от морето също се препоръчва курс по биоревитализация като по този начин ще помогнете на кожата да съхарни не само тена но и тонуса си.

  • Вторият етап включва не само процедурите, които следва да се провеждат непосредствено преди слънчевите бани. За да се предпази кожата от травмиращото въздействие на ултравиолетовите лъчи, поглезете я с овлажняващи маски и обтривания. Тези процедури можете да проведете самостоятелно, като не забравяте – никакви агресивни процедури по време на почивката! От слънцезащитната козметика, ултравиолетовите лъчи и високата температура кожата е в стрес, пазете я!

Да нахраним КОЖАТА

Подложена на стрес през летния период, кожата трябва да бъде максимално подготвена. Освен влажност, препоръчвам да и осигурите микроелементи и заздравяващи полезни вещества, които балансират лимфния обмен.

Класическа процедура, подхранваща кожата е мезотерапията. Обикновено обаче тя се прилага само за откритите участъци от тялото – лице, шия, деколте и ръце а на слънце се излага цялото тяло!

За закритите участъци на тялото, които непременно трябва да придобият тен, ние препоръчваме специалните лимфодрениращи обтривания.

ИЗЧИСТВАМЕ КОЖАТА

Разбира се необходимо е правилно да почистите кожата си, при това не само в участъците, които са открити, но и гърба, краката, корема. Това става лесно, като се обърнете към опитен козметолог. Той ще подбере процедура подходяща за вашата кожа и второ ще проведе процедурата внимателно и комфортно за вас. Възможно е да се раздели пилинга за откритите участъци и да се погрижи за останалата част от тялото с други приьоми.

Професионалният подход трябва да се справи с два проблема: Да изравни цвета на кожата, особено на лицето, почиствайки неравномерната пигментация на кожата.

Да отстрани мъртвите и увредени клетки на кожата. Ако по втората тема всеки е свикнал да се справя със свои средства то с качественото изравяване тена на кожата могат да се справят само специалистите.

Млечният пилинг, бадемовия пилинг и много други се подбират индивидуално и се прилагат при различни проблеми и за постигане на различен ефект. В домашни условия можете да направите самостоятелно пилинг за отстраняване на горния слой клетки от кожата с помощта на зехтин и морска сол, като с леки движения нанасяте на кожата и масажирате 2-3 минути след което отмивате. Процедурата е противопоказана за чувствителна и тънка кожа. Трябва да помним, че домашните рецепти далеч не са уместни за всеки тип кожа и само КОМПЛЕКСНАТА ПОДГОТОВКА помага да се опази кожата преди слънчевите бани от екстремното натоварване а красотата ви от преждевременно увяхване и изсушаване. Заблуда е да смятате, че с еднна процедура биореватилазция сте готови за летния сезон. Само комплекс от мерки!

Лятната козметика е най-добре да се препоръча от козметолога, който ще оцени типа кожа, а дерматолога ще определи текущите проблеми. Използвайки професионалната козметика, вие ще придобиете траен резултат. Заменете любитеските кремове с професионални, макар само за летния период.

Храната също е от основно значение за придобиване на равномерен загар. За сияен, бронзов тен ще спомогнат елементтите, които играят важна роля в синтеза на меланин: тирозин и бетакаротин. На първият е богата рибата, фасула, бадемите и авокадото. Вторите се съдържат във всички оранжеви и червени плодове и зеленчуци, особено в морковите, кайсиите и прасковите, тиквата и пъпеша. Освен бета-каротин и тирозин полезни са и витамин С и Е. Те защитават кожата и и помагат да се възстанови след въздействие на слънчевите лъчи, забавят процеса на стареене. Затова в един глас диетолозите препоръчват да се приемат повече свежи плодеви и зеленчуци или поне да се подбере качествен комплекс витемини.

ПРАВИЛО ЗА БЕЗОПАСНО ИЗЛАГАНЕ НА СЛЪНЦЕ е умереността. Старайте се да избягвате продължителното пребивавене под слънчевите лъчи. Помнете че това е опасно. Освен това меланина дори в подготвената кожа се изработва в продължение на 50 минути, затова е просто безполезно да прекарвате на плажа цял ден. Най-доброто време за плаж е до 10 часа сутрин и след 16.00 часа следобяд, когато слънчевото излъчване е по-меко и изгарянето по-слабо вероятно. Кожата интензивно изработва меланин, само ако слънцето прониква в дълбоките и слоеве и това колкото и да е невероятно не става по пладне. Ако не използвате кремове с УВ защита то не бива да прекарвате повече от 10 минути на слънце. Дори и да използвате слънцезащитна козметика, по-добре избирайте сянката.