Много хора са убедени, че целулитът е заболяване, но това не е така.

Много хора са убедени, че целулитът е заболяване, но това не е така. Целулитът не е симптом на заболяване и присъства в някаква степен при почти всяка здрава жена – казва д-р Олеся Велинова, водещ лекар дерматолог в център Персона. Според нея, в началния си стадий целулитът е по-скоро козметичен дефект на кожата. Но в отделни случаи той може да доведе до сериозни проблеми, защото влошава кръвообращението, лимфния дренаж и има застой на кръвта.

По различни причини мастните клетки започват да увеличават размера си и да изплуват изпод кожата. Целулитът всъщност е състояние, при което мазнините под кожата причиняват неравности под формата на подутини и възли.

В идеалния случай плътната съединителна тъкан трябва да държи мастните клетки заедно и да предотвратява „неравностите“. Но по-често съединителната тъкан е отслабена и мастните клетки нарастват твърде много. Това нарушава нормалния поток на кръвта и лимфата и създава неравности по кожата (т.нар. „портокалова кожа“). Добрата новина е, че целулитът се развива бавно! Но факторите за развитието му са много и присъстват при почти всички.

Съществуват 3 глобални причини, поради които целулитът става видим:
– свръхрастеж и възпаление на мастните клетки;
– увеличаване на мастната тъкан;
– възпаление и слабост на съединителната тъкан.

Към тези три глобални проблема водят и редица други причини и симптоми: липса на мускулна маса; многобройни отоци, запушване; лимфен застой, дължащ се на интоксикация в организма; всеки хормонален дисбаланс; намалена плътност на съединителната тъкан; проблеми със съня, нарушаване на циркадния ритъм; недостатъчно производство на мелатонин; хроничен стрес и повишен кортизол; недостиг на минерали и хранителни вещества; хронично възпаление; липса на движение и физическа активност; прекомерен прием на сол.

Ето защо е изключително важно да се работи с всички слоеве и структури, когато се работи с целулита: мастна тъкан, съединителна тъкан, кожа, лимфната система, кръвоносните съдове.

Стадии на целулита

В стадий 1 кожата визуално изглежда гладка и равна. Но ако я стиснете, се появяват бучки. Това показва развитието на първите проблеми. В тъканите се натрупват течности и токсини, започва да се появява застой. В същото време съединителната тъкан все още е здрава и държи външната мрежа на кожата.

В стадий 2 в тъканите вече са се натрупали много вода и токсини, а мастните клетки започват да увеличават размера си. Кожата изглежда неестетично и при определено осветление могат да се видят неравности. На този етап мастната тъкан притиска лимфните и кръвоносните съдове и кръвообращението е нарушено.

В стадий 3 портокаловата кожа е ясно видима в проблемните зони (бедра, седалище) при всякаква светлина. Мастната тъкан силно се увеличава и възпалява, увеличават се отоците и застоят на лимфата, възпалява се съединителната тъкан и започват проблеми с обмяната на веществата.

В стадий 4 бедрата и седалището са изцяло покрити с грапава хетерогенна мрежа с ясно изразени ямички. Забелязва се и побеляване или посиняване на тъканите. Това означава, че мастните клетки напълно са стеснили съдовете, кръвообращението е силно нарушено и в тъканите има множество възпаления.

Напоследък около темата за целулита има много неверни факти. Време е веднъж завинаги да развенчаем популярните заблуди за целулита.

Мит 1

Целулитът се появява, само ако човек е с наднормено тегло.

Истина

Целулитът се появява дори при много слаби момичета, ако съединителната им тъкан е слаба и не е плътна и ако лимфата им не е подвижна, а е замърсена. Наднорменото тегло със сигурност подчертава неравностите по кожата, но целулитът може да се появи при хора с всякакво тегло.

Мит 2

Ако свалите излишните килограми – тялото ще се стегне и целулитът ще изчезне. 

Истина

Ако отслабвате чрез диети и не работите върху тялото си, ефектът ще бъде депресиращ. Ще се получи ефект на skinny-fat. Визуално в дрехите тялото ще изглежда стройно, но под дрехите то ще бъде отпуснато, неравно, с увиснала кожа.

Мит 3

Антицелулитните кремове ще помогнат на целулита.

Истина

Специализираните кремове наистина могат да помогнат. Но приносът им за решаване на проблема с целулита ще бъде не повече от 20%. Кремовете въздействат само върху повърхностните слоеве на кожата и помагат само в първия етап на целулита. За да решите проблема наистина, трябва да работите отвътре навън.

За да се отървете от целулита, трябва да откриете причините за появата му и да работите с тялото по интегриран начин. Само холистичният подход ще даде устойчив външен резултат, както и ще подобри и укрепи тялото отвътре.

Няма едно единствено определение за красота, тя е индивидуално и уникално притежание на всяка личност, подобно на нашето ДНК. Красотата е израз на точно балансирана комбинация от външни и вътрешни характеристики, които създават нашата persona. Това е и мисията на центъра Persona Prevent Age – да предложат експертна помощ на всеки, за да открие своята индивидуална красота и да я поддържа посредством най-новите научни открития и технологии на всеки етап от развитието на личността си.

В центъра се предлагат здравословни, ефективни и безопасни техники и процедури, които водят до трайна положителна промяна. От 10 години Persona Prevent Age e водещ център за естетична дерматология и екипът вярва, че центърът се е превърнал в истински дом на красотата и здравето в София.

„Създадохме нашия център така, както се гради истински дом – постепенно, с грижа и любов, обградени от съмишленици, с които споделяме едни и същи ценности и виждания за грижата за красотата. Целият ни екип е от доказани и сертифицирани експерти с натрупан клиничен опит в областта на естетичната дерматология в най-престижните клиники и центрове по света“ – споделя Марина Гаркуша, собственика на центъра.

Формулата на успеха на д-р Велинова включва постоянно обучение в най-престижните клиники по света, редовно участие в международни конгреси и конференции, въвеждане в практика на най-иновативните методи и технологии в съчетание с персонално отношение и лична грижа за всеки клиент . Д-р Велинова е експерт по естетична дерматология и функционална превантивна медицина с диплома по педиатрия от Кемеровската медицинска академия и специализация по естетична дерматология в НИУВ. 20-годишният ѝ опит включва над 20 допълнителни специализации в най-престижните университети и клиники по света, включително и European University of Longevity, квалификационни курсове и практика във водещи дерматологични центрове в Италия, Германия и Русия. Работила е 10 години в известната клиника „Линлайн“ в Москва, където грижите за красотата и здравето си й поверяват известни личности от руския политически елит, телевизионни журналисти и звезди от шоу бизнеса.

В центъра се предлагат:
– качествени дерматологични услуги за лице и тяло на мъже и жени (30+ години); протоколите и козметиката, с които се работи, са професионални и с безкомпромисно качество;
– грижата за лице с медицински микронийдълинг, Hydrafacial, Sharplight aнти акне, плазмалифтинг, HiFu, хидробустери, биоревитализация, филъри, ботокс.
– грижата за тяло с апаратни процедури, като Ендосфера, Venus Legasy, BTL X-Wave, лазерна и фотоепилация, криосауна;
– 50 % отстъпка за първото посещение.

До края на април тече промоция на антицелулитни програми, от която можете да се възползвате, за да посрещнете пролетта с гладко тяло.