Несъмнено изпотяването е нормална реакция на организма, но повишеното изпотяване, при което мокри петна се появяват върху дрехите 10-20 минути след душ, ви кара да мислите за патология. При някои хора прекомерното изпотяване /хиперхидроза/ е толкова голямо, че потта буквално се стича на струйки, не винаги в отговор на някакъв външен стимул.

Това състояние постоянно принуждава човек да се оглежда, да мисли как изглежда в този момент, независимо дали другите го гледат. Същото се отнася и за мокрите длани, когато при важни преговори или просто при добронамерено ръкостискане човек се смущава да протегне ръка, осъзнавайки какви неприятни тактилни усещания ще изпита неговият партньор, колега, приятел.

Също така, много хора се притесняват поради повишено изпотяване на краката, страхуват се да сменят обувки по време на работа или да свалят чорапи до любим човек. Този на пръв поглед незначителен пролем може да доведе до „затваряне“ в социална клетка, възникват проблеми при напредването в кариерата, комуникацията с противоположния пол, което допълнително води до социална дезадаптация, депресия и невроза.

За да разберем причината за този проблем, нека се спрем накратко върху структурата на потните жлези и контролния механизъм на тяхното функциониране.

При хората има 2 вида потни жлези: екририн и апокрин. Анатомично те са подредени много просто: крайният участък, усукан в гломерула, се намира на границата с подкожната мастна тъкан, а дългият отделителен канал се отваря на повърхността на кожата с така наречените потни пори.

Работата на жлезите се контролира от автономната нервна система (ANS), която също регулира други функции на тялото, които не подлежат на произволен контрол на човека (сърдечна честота, съдов тонус, размер на зениците и др.). И тъй като разпределението на потните жлези по повърхността на тялото е доста неравномерно, в случай на нарушение на ANS, в повечето случаи се наблюдава увеличаване на изпотяването в конкретни области с най-наситеннето им местоположение (подмишници, длани, стъпала).

Апокринните жлези са концентрирани главно в перинеума и аксилите, във външния слухов канал, където те представляват 10 до 40% от всички потни жлези. Те имат симпатична адренергична инервация и започват да функционират активно в юношеския период, освобождавайки феромони, отговорни за създаването на индивидуална миризма на тялото. Апокринните жлези не участват в терморегулацията.

Екринните /потните/ жлези са разпределени почти по цялата повърхност на тялото, с изключение на някои области (червена граница на устните). Плътността им варира от 600 на cm2 на дланите, ходилата, лицето, подмишниците до 60 на cm2 на гърба. Инервацията се осъществява от холинергични влакна, в които ацетилхолинът е медиатор.

Тези жлези осигуряват два основни типа изпотяване: терморегулаторно и психогенно. Терморегулаторното изпотяване се появява по цялата повърхност на тялото в отговор на повишаване на температурата на външната среда и по време на физическо натоварване. Жлезите, разположени на дланите, стъпалата и подмишниците, не играят роля в терморегулацията и тяхната активност винаги е свързана с емоционални стимули.

Форми на хиперхидроза

Хиперхидрозата може да бъде дифузна (когато се отделя пот по почти цялата повърхност на тялото) или локална, когато се изпотяват определени области от кожата. Местната форма е много по-често срещана. Инцидентите с обилно изпотяване могат да бъдат единични, сезонни по природа (главно през лятото) или постоянно да се наблюдават. Постоянната форма на хиперхидроза, за съжаление, е по-честа.

В зависимост от основните причини за хиперхидрозата, тя се разделя на първична и вторична. В по-голямата част от случаите хиперхидрозата е първична, т.е. не се основава на никаква болест. В този случай повишеното изпотяване може да се развие в отговор на психическо възбуждане, вълнение, емоционален стрес. Други провокиращи фактори са мускулна работа, вкусови стимули, повишаване на външната температура и прием на гореща храна. Дерматокозметолозите и специалистите по хирургична козметология най-често се сблъскват с този конкретен вид повишено изпотяване.

Мъжете и жените страдат от прекомерно изпотяване еднакво често. При 30-50% от пациентите този проблем е наследствен. Първите признаци се проявяват като правило в юношеството по време на пубертета. В тези случаи хиперхидрозата е определена конституционна особеност, тя често е проява на променена АНС активност или отразява специално състояние на възбудимост на нервната система като цяло.

Първичната локална хиперхидроза може да се прояви и в по-напреднала възраст (обикновено на 20-50 години) под влияние на редица фактори, които влияят върху състоянието на вегетативната нервна система, емоционалното състояние на човек: хроничен стрес, хормонални промени (бременност, раждане, менопауза) и и т.н.

В някои случаи се появява вторична хиперхидроза, която е резултат от органично заболяване или прием на определени лекарства. Няма да се спираме на причините за тази патология, тъй като степента на нейната корекция пряко зависи от степента на елиминиране на първопричината.

За съжаление, не много хора с първична локална хиперхидроза знаят, че това състояние може да бъде коригирано по няколко доста ефективни начина. Методите, разбира се, не са универсални и зависят от локализацията и степента на повишено изпотяване, но ви позволяват да подходите към всеки случай поотделно с определена степен на ефективност.

Това са специализирани антиперспиранти, диети (изключване на редица продукти от диетата) и интрадермални инжекции с ботулинов токсин в области с повишено изпотяване, както и хирургични методи (кюретаж, аксиларна липосукция, ендоскопско подрязване на симпатичния ствол). По този начин, лечението на прекомерното изпотяване не е нещо от сферата на фантазията, а феномен от реалния живот, който ви позволява да се отървете от мокри петна и емоционален дискомфорт.

В Persona Prevent Age използваме високоефективен метод за лечение на хиперхидроза (аксиларна област, длани и стъпала), състоящ се в подкожно приложение на ботулинов токсин тип А (Ботокс, Диспорт, Ксеомин препарати). Процедурата е технически лесна за изпълнение и безопасна.

Методът се обяснява с физиологията на потните жлези: тъй като повечето потни жлези се инервират от холинергични влакна, в които ацетилхолинът е невромедиаторът, след инжектиране на лекарството, ацетилхолиновият транспорт се блокира в синапса на „потните влакна – потната жлеза“, спирайки потока на нервен импулс към жлезата, което я деактивира и по този начин се постига временно намаляване или прекратяване на изпотяването.

Ние ще решим бързо и ефикасно проблема с прекомерното изпотяване, за да можеш да стартираш уверено летния сезон.

Обади се, за да запишеш час на 0898356190.